מכשירי חשמל ביתיים
מכשירי חשמל ביתיים ורמת הקרינה שלהם
קרינה ממכשירי חשמל ביתיים ומוצרי צריכה אלקטרוניים היא נושא מדובר מאוד בימים אלו. אם בגלל שבאופן אובייקטיבי, כמות המכשירים החשמליים הסובבים כל אחד ואחד מאיתנו עלתה פלאים ועודנה עולה משנה לשנה, ואם משום שמודעות הציבור לנושא גוברת והולכת.
אז מה זו קרינה?
הקרינה של מכשירי החשמל שלנו היא שילוב של שדות אלקטרומגנטיים, שדות חשמליים וקרינת רדיו. כאשר זרם חשמלי עובר במוליך כלשהו, הוא מייצר שדה אלקטרומגנטי. השדה האלקטרו מגנטי מתפשט מן המכשיר אל סביבותיו וזוהי קרינה בלתי מייננת- אך אל חשש.
דבר ראשון: משמעות הביטוי קרינה בלתי מייננת אומר בגדול שהיא אינה מזיקה או משפיעה ברמות נמוכות על אורגניזם חי. כמו כן, עוצמת הקרינה יורדת ביחס למרחק בריבוע. ואם ננסה לעשות מהמשפט הזה משהו מובן - זה אומר שלאחר חצי מטר בערך, היא דועכת פי 1000 בעוצמתה.
התקן העולמי והישראלי מאפשר חשיפה לקרינה ברמה של עד 10 אלפיות גאוס בטענה שרמת חשיפה זו אינה מזיקה לנו. התקנים המחמירים ביותר מאפשרים רמת קרינה של עד שני גאוס. מרבית המכשירים בבתים שלנו עומדים בתקנים הללו ואין חשש מכך שהטלוויזיה או מקרר מיני בר שניצב ליד המיטה יפלטו עלינו קרינה בלתי מייננת ברמות מסוכנות.
אז מה כן מסוכן?
העוצמות הגבוהות ביותר של קרינה חשמלית וקרינה בלתי מייננת נפלטות מקווי מתח גבוה של חברת חשמל. באופן עקרוני, על החברה לוודא שקווי המתח הגבוהים שלה יהיו במרחק מינימלי של 12 מטר מן האוכלוסייה, על מנת למזער את רמת הקרינה אליה ייחשפו אנשים ל-10 אלפיות הגאוס בלבד.
גלי רדיו הם שדות הנפלטים ממגוון מכשירי חשמל אך לא מכולם. בשימוש הביתי שלנו המכשירים שנוטים לפלוט אותם הם בעיקר המיקרוגל, הטלפון האלחוטי והסלולארי. כאמור- טלוויזיה או מקרר מיני בר לא פולטים קרינת רדיו. גם במקרה הזה, ככל הנראה אין סיבה גדולה מאוד לחשש.
מכשיר המיקרוגל, לדוגמא, אכן עושה שימוש בעוצמות גבוהות יחסית של קרינת רדיו, אך הוא מוגן בדפנותיו בלוחות מתכת והדלת שלו עשויה מזכוכית, בשילוב רשת מתכת צפופה. אמצעים אלו אמורים למנוע מן הקרינה לדלוף החוצה.
בכל מקרה, ניתן ורצוי לעשות בדיקות קרינה תקופתיות על מנת לוודא שהמכשיר אכן תקין ולא מסכן אותנו. כאשר הכל עובד כשורה, אין שום בעיה בטיחותית לעמוד מול המיקרוגל ולצפות בו מחמם. טלפונים
ממחקרים שנערכו לגבי רמת הקרינה של הטלפונים האלחוטיים והסלולארים נתגלה כי עוצמת הקרינה הגבוהה ביותר מתרחשת כאשר המכשיר נמצא בשימוש. כאשר הוא אינו בשימוש רמת הקרינה צונחת פלאים וכאשר אנו שמים אותו במטען שלו, היא יורדת אפילו עוד יותר.
ממחקר שנערך בלונדון בעת האחרונה התגלה כי הבריטי המצוי אשר חשוף כל היום אל מכשירים אלקטרונים, סופג ביום רמת קרינה של עד 1 אלפית. מוקדם יותר הזכרנו כי התקן המחמיר ביותר עומד על רמת חשיפה של 2 אלפיות גאוס, כך שרמת הקרינה הממוצעת לאדם ליום בלונדון, עומדת על חצי מן התקן הנ"ל. מכיוון שכך, כנראה שאנחנו יכולים לישון בשקט יחסי - לפחות לעת עתה.
אולי תתעניינו גם ב: